David Contant apreciază că pentru a te numi Chef îți trebuie cel puțin 10 ani de experiență în bucătăriile unor restaurante recunoscute pentru calitatea meniului oferit. „Eu am fost norocos, am început din start să lucrez la restaurante de top, spre exemplu am lucrat cu Georges Blanc (unul dintre cei mai mari bucătari din lume) la restaurantul său cu stele Michelin, din Franța”.

S-a născut în 1968 la Lyon, capitala gastronomiei franceze. Ucenicia și-a făcut-o la restaurantul l’Haricot, din acest oraș, condus de unchiul său, un apreciat bucătar.Întrebat cum a învățat meseria de bucătar, el a povestit că în copilărie mergea în fiecare weekend în restaurantul unchiului său și la 14 ani a intrat la un liceu profesional din Franța, Lycee Hotelier de Macon, pe care l-a absolvit după trei ani cu o diplomă de bucătar. Însă, spune el, diploma aceea nu te face un bucătar adevărat peste noapte. „Când te angajezi într-un restaurant începi de jos, adică de la curățatul legumelor și urci în ierarhie trecând pe la diferitele secțiuni ale bucătăriei unde ești obligat să înveți. Deține o experiență în gastronomie de circa 30 de ani, câștigată în restaurante cotate între 1 și 3 stele Michelin de pe întregul mapamond (Franța, Elveția, Marea Britanie, Uruguay, Germania etc). A asigurat consultanța pe partea de F&B pentru compania Gulf Air din Bahrein.

El considera ca  un bucătar poate deveni chiar un artist în felul lui, dar abia după ce are în spate mulți ani de experiență și după ce a călătorit prin alte țări învățând despre arta culinară din diferite colțuri ale lumii. „Eu am călătorit peste tot, am lucrat un an în Uruguay, apoi în Emiratele Arabe, în Anglia, Paris, Germania, Londra, Elveția, Hong Kong, New York și desigur, în România, unde am stat cel mai mult. Am învățat câte ceva de peste tot unde am fost. Abia după un timp înveți să fii original în ceea ce faci. La început, tinerii reproduc ceea ce au învățat la școală, dar ai nevoie de 25 de ani ca să îți dezvolți propriul tău stil”, a explicat Contant.

Cel mai bun chef din România (2007), Golden Chef București (2009) sunt doar două dintre distincțiile obținute în țara noastră. Deține o fermă la Conțești (județul Dâmbovița), unde dezvoltă concepte proprii fiind un promoter al bucatariei locale, sezoniere.

Pentru David, gastronomia înseamnă, în primul rând, respect față de producător, găsirea celui mai bun produs și în al doilea rând respectul față de propria persoană și față de client.

Ultimii trei ani a facut parte din echipa de Master Teachers la Institutul Culinar Disciples Escofier.

" Invățarea în profesia noastră, spune chef David Contant,  este mult despre munca grea și dedicarea, despre observare, practicare și asimilare. Începe cu curiozitate și se termină cu a fi un maestru.
Fiind parte a Disciples Escoffier, trebuie să respectăm angajamentul nostru, să apăram gastronomia și evoluția acesteia, fiind pe deplin implicați în transmiterea de savoire- faire "

Pentru a vă oferi cea mai bună experiență site-ul nostru utilizează cookie-uri. Citiți Politica de cookie-uri