Babka - Cozonac insiropat

Babka - Cozonac insiropat

Pentru ca am primit multe intrebari si rugamiti pe paginile noastre de instagram si facebook am decis sa impartasim cu voi acum reteta mult dorita de BABKA 🙂

TIMP PREGATIRE: 30 min

TIMP DOSPIRE: 15 h

REZULTAT: 2 bucati

INGREDIENTE:

– 25 gr drojdie proaspata
– 30 gr faina
– 60 gr lapte caldut
– 150 gr unt taiat cuburi
– 100 gr ou intreg
– 60 gr galbenus
– 80 gr zahar
– 5 gr sare
– 1 portocala coaja rasa
– 1 lamaie coaja rasa
– 30 gr rom / sau esenta rom
– 10 gr extract vanilie
– 500 gr faina
– 60 gr lapte rece

  • Umplutura nuca:

– 400 gr nuca
– 200 gr zahar pudra
– 50 gr cacao neagra
– 150 gr oua intregi
– 50 gr vinars
– 1 gr sare

  • Sirop

– 600 gr zahar
– 200 gr apa
– 200 gr vinars
– 1 baton vanilie

Mod de lucru:

Etapa I

1. Se amesteca bine primele trei ingredient intr-un bol si se lasa la dospit aproximativ 15 minute.

2. Untul se taie cuburi si se lasa la temperatura camerei.

3. Urmatoarele ingrediente: oul, galbenusul, zaharul, sarea, esentele se monteaza bine in bolul mixerului planetar pana isi tripleaza volumul, apoi se adauga maiaua dospita, faina (500 gr) si laptele rece.

4. Se continua framantarea cu carligul pana rezulyta un aluat omogen si cu gluten dezvoltat, apoi se adauga untul in transe de cate 50 de grame.

5. Aluatul rezultat se lasa la dospit acoperit de folie alimentara in frigider minimum 2 ore pana se dubleaza.

6. Intre timp se pregateste umplutura din nuca macinata, cacao, zahar pudra, ou, sare si vinars.

7. Pregatiti si siropul fierband apa cu zaharul si batonul de vanilie, apoi cand a dat in clocot, stingeti si adaugati vinarsul. Nu amestecati.

Etapa a II – a

8. Dupa prima dospire, scoteti coca din frigider si impartiti-o in doua bile, pe care le inveliti din nou in folie si le lasati 3 ore in frigider.

9. Dupa a doua dospire, intindeti fiecare bila de aluat intr-un dreptunghi de 30×40 cm si intindeti umplutura lasand loc de 4 cm la marginile scurte. Rulati aluatul, taiati capetele sulului (cam 5 cm de la fiecare capat) si apoi taiati pe lungime.

10. Cele doua jumatati le pozitionati in forma de cruce, una peste alta cu taietura in sus si rasuciti capetele.

11. Cozonacul rezultat se pune in tavi de 20x10x10 unse cu unt si tapetate cu hartie de copt, se acopera cu folie si se lasa 8 ore (sau peste noapte) la dospit in frigider.

12. A doua zi, se incinge cuptorul la 160-170 C cu functia de aburi pornita pentru primele 15 minute si se coc cozonacii pana sunt bine rumeni, cam 45-50 minute.

13. Dupa coacere se scot 5 minute in afara formei sa se raceasca si se insiropeaza 10-15 secunde, se scurge excesul si apoi se intoarce in forma cozonacul, se scopera cu folie si se lasa la odihnit o zi.

Incearca si tu!

Relaxeaza-te alaturi de familia ta! Gateste!
Bucura-te de un gust intens si aromat alaturi de cei dragi!
Produs realizat la cursul de cofetar de catre

Pastry Chef Emilia Maxim si Pastry Chef Cristina Mehedinteanu 

Spread the love